Hoppa till innehåll

Proteinkaka med snickerstopping – gör om, gör rätt

Proteinkaka med snickerstopping – gör om, gör rätt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag gjorde en ljuvlig proteinkaka med snickerstopping. Kruxet är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag gjorde en ljuvlig proteinkaka med snickerstopping. Kruxet är att jag blev lite missnöjd med konistens på kabottnen. Den kunde ha mått bra av att vara lite saftigare, tycker jag. Jag tänkte helt enkelt ge en sneak peak på kakan, så får jag återkomma när receptet är fulländat. Håll ut!   Igår var jag på en sådan härlig och peppande tjejmiddag. Älskar att träffa och umgås med mina tjejor! Det tråkiga var att maten inte smakade så mycket, vilket jag tyckte var lite konstigt. När jag kom hem märkte jag det fruktavsärda: jag hade tappat smaken! Detta händer någon gång varannat år, och jag är ofta orolig för att en sådan “smaklös” dag kommer att komma. Och igår var den alltså här. Kan ni förstå att jag blev ledsen? Att tappa smaken är något av min mardröm!            

En fråga om mig

En fråga om mig

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag fick en fråga under den frågestund som jag förra veckan,.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag fick en fråga under den frågestund som jag förra veckan, som löd:   “Jag gillar din blogg som den är, men det vore kul att få lära känna dig lite bättre, hur du är som person, vilka framtidplaner du har, vad du gör när du inte jobbar/umgås med Arthur, vart du bor osv. Lite mer personligt alltså :)”   En rolig fråga tycker jag, och eftersom denna fråga är ganska omfattande får den helt enkelt ett eget inlägg! Hur jag är som person är visserligen svår att svara på, men jag skulle säga att jag ofta är glad, även om jag kan ha mina dippar, och dessutom är otroligt driven. Jag älskar att sträva mot saker och kämpa för det jag brinner för. Innan bloggen var det skolan som tog upp det mesta av min tid, vilket resulterade i att jag fick ganska fina betyg. När bloggen, och framförallt när min hemsida, skapades hamnade allt mer fokus på den, och det är verkligen och utan tvekan det största intresse jag haft, och det som tar mest tid av min fritid.   I somras tog jag min civilekonomexamen (fy sjutton för den uppsatsen), vilket följde av en månad arbetslöshetsstress (Marjas värsta fiende), 4 månader arbete som administratör och nu som finanscontroller. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb, och jag måste erkänna att Vasakronan (där jag arbetar) måste ha ett av Sveriges häftigaste och snyggaste kontor (aktivitetsbaserat och papperlöst kontor, utan fasta platser. Perfekt för mig!). Men ändå har jag en dröm att någon gång i (en obestämd) framtiden, jobba med mitt egna företag (kanske 50-50). Men nu till en början, kommer jag fortsätta att satsa nästan hela min fritid på Baka Sockerfritt och  samtidigt jobba heltid. Jag ska få mitt koncept “Baka Sockerfritt” att växa, och jag vill inspirera allt fler till att baka hälsosamt. Det finns så många som faktiskt inte vet att det går!!! Andra egenskaper jag har är att jag är empatisk, pålitlig, tycker att ta ansvar är viktigt (börjar det låta som en arbetsintervju här?), men jag har även lätt att stressa upp mig och älta saker. Under den tid jag inte ”bakar sockerfritt” och jobbar, ja, vad gör jag då? Att röra på mig tycker jag är mycket viktigt, och därför tränar jag fyra gånger i veckan (främst step och skivstångspass) och går promenader. Jag rör mig alltid i varje fall lite, varje dag, vare sig det är en halvtimmes promenaden eller 20 minuter lätt styrka framför TV:n. Sedan älskar jag att träffa kompisar över till exempel en fika eller middag. Däremot tycker jag inte det är speciellt roligt att gå ut och festa, och jag är ganska lugn i mitt beteende (fats inte inombords… haha). Jag är lite som en pensionär skulle man kunna säga! Fika hellre än utgång, hatar att lägga mig sent och sova bort dagen. Uppe med tuppen (nåja, en väldigt trött tupp), och har alltid full rulle. Bor gör jag i Nacka, Jarlaberg, där jag äger en 2:a. Fint trivsamt område, som är riktigt prisvärt. Men om några år vill jag och Artur köpa upp oss till en lägenhet i Järla Sjö. Jag tänkte passa på att teasa lite inför kvällens bakverk, en Mazarinkaka med blåbär!

Varje dag blir jag lite klokare – Mina tankar kring HSP (Highly Sensitive Person)

Varje dag blir jag lite klokare – Mina tankar kring HSP (Highly Sensitive Person)

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag är oftast en positiv och väldigt kreativ person, och det.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag är oftast en positiv och väldigt kreativ person, och det försöker jag förmedla här på min hemsida. Mitt mål är att smitta av lite av detta på mina läsare, och inspirera andra till ett “rikare” liv. Men även om jag nästan alltid visar ett positivt yttre, kan det vara rätt många och förvirrade känslor som jag håller inom mig. Och jag har förstått att det kan vara bra att visa annat än bara positivitet, om inte annat för att visa att det faktiskt är OKEJ att känna sig nere och ha ångest ibland.   Jag har sedan så länge jag kan minnas vara väldigt mottaglig för andras känslor, lätt bli stressad och ständigt vara rädd för att göra fel. Under de senaste veckorna har jag hört allt mer om “HSP”, det vill säga karaktärsdraget “Highly Sensitive Person”, och på något sätt känns det som om jag äntligen kan förstå mig själv bättre. Det är inte bara jag som kan fastna i samma tankar om och om igen, gråta över småsaker, inte tycker om att vara social under en längre tid, får ångest över konflikter och av att säga nej, påverkas av andras sinnesstämningar, alltid har klassats som blyg och alltid har varit livrädd för att göra misstag. Nej, det är inte bara jag, utan det är faktiskt runt 20% av oss som verkar vara dessa extra känslig personer.   Jag måste säga att jag är glad över att förmodligen ha en extra känslig personlighet. Den gör mig nämligen mer kreativ, och jag tror även att detta har lett till att jag har nära och stabila relationer. Jag hade med andra ord inte varit där jag är idag (aldrig att jag hade pluggat lika hårt, och därmed fått ett bra jobb), haft starka relationer i mitt liv, och förmodligen inte haft Baka Sockerfritt (bara tanken får mig att rysa), om jag inte hade varit en HSP:are.   Är det någon annan där ute som känner igen sig i det jag skriver?     En glad och kreativ Marja innan ett härligt steppass!  

Ge mig tips på podcast!

Ge mig tips på podcast!

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag vill oftast ha ljud om kring mig. Är det tyst blir.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag vill oftast ha ljud om kring mig. Är det tyst blir jag lätt lite rastlös och orolig i kroppen. Men hemma hos mig är det faktiskt inte så ofta det är musik som är på. Istället älskar jag att lyssna på podcasts (till och med när jag tränar)! Jag har nu tagit slut på mina favoritpodcasts (Adam och kompani, Hannah och Amandas fredagspodd, samt Moa och Matildas podcast), och vill därför ha tips på fler i ungefär samma anda. De ska alltså vara lite roliga, lättsamma, och gärna med lite känslor inblandat. Något som jag dock kan störa mig på är när en poddare låter helt utråkade (Alex och Sigges) eller skriker (Filip och Fredrik), då kan jag omöjligt lyssna mer. Det är vid sådana här tillfällen jag saknar Radio 1. Då var det alltid flera timmars nytt material varje vardag!    

Svar på frågestund – del 2

Svar på frågestund – del 2

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jippie, äntligen fredag! Jag har en hel del att göra på.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jippie, äntligen fredag! Jag har en hel del att göra på jobbet, så jag håller tummarna för att jag får gå hem i tid. Det är ju trots allt ändå fredag. Jag känner att jag har varit ute och ätit alldeles för ofta de senaste två veckorna, då det har blivit både lunch och middag ute flertalet gånger. Men det är ju så himla trevligt, så det får det väl vara värt! Igår var jag ute och åt med min sambo i Gamla stan, på tyvärr ett ganska dåligt ställe. Egentligen gillar jag att bestämma och kolla upp ett ställe innan jag besöker det, men denna gång blev det mer spontant. Idag blir det lunch med jobbet, får se var vi hamnar! Hur som helst, eftersom jag hade en frågestund för så pass länge sedan som i söndags, så är det hög tid att jag fortsätter med mina svar. Jag vill även säga tusen tack för alla frågor jag fått in! Vissa av dom kommer jag svara på lite längre fram, och i enskilda inlägg. Är det någon fråga jag missat, eller det är något ni funderar över, är det såklart bara att höra av sig till mig, så ska jag göra mitt bästa för att försöka svara.   Hej! Vilka livsmedel, som t ex frukt, tycker du funka bäst som sötning? Finns det något annat sätt att på fram sötma i bakverk utan sötningsmedel som stevia? Svar: Jag tycker att dadlar, honung/agavesirap och banan är de bästa sötningarna, som inte är sötningsmedel. Annars kan man eventuellt använda xylitol eller kokossocker (kokossocker påverkar dock blodsockret mycket).   Ett topplista tyckte jag var en superide! Jag undrar också om du har tips på några andra bra mat/hälsobloggar eller om du vill tipsa om dina favoritbloggar generellt:) Svar: Topplistan kommer jag att vänta ett tag med. Håller nämligen på med ett litet projekt där jag visar några av mina favvorecept! Några exempel på bra bloggar, bland många andra, är Tasty Health, Kocken i klackar, Hovkonditorn och Heysam.   Använder du kokosolja som man köper i livsmedelsbutiken när du tar bort smink? Min kokosolja kan köpas både i mataffärer men även på nätet. Eftersom jag bara använder den i ansiktet behöver den inte smaka på bästa sätt, så jag väljer Kung Markatta, som har ett riktigt bra pris.   Hej, tack för en super inspirerande blogg. Något jag skulle vilja veta. Vart du handlar alla grejer? Internet? Vet att du skriver ibland vart du hittar. Jag är väl kanske mer av internet typ och handlar gärna där. Även nyfiken på om du äter dessa god saker dagligen el bara till helg osv. Jag handlar nästan allt från mataffärer (Ica framförallt, men ibland hälsokostbutiker). Questbar har jag köpt via iHerb och Bodystore (eller Scandinavian Nutrition i en fysisk butik). Jag kommer senare under veckan med ett tips på en jättebra webbutik, håll utkik! Jag äter mina godsaker nästan varje dag, eller i varje fall de dagar det finns hemma. Det är inga stora mängder, för det känner jag inget behov utav!   En av mina goda luncher!  

Svar på frågestunden – Del 1

Svar på frågestunden – Del 1

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag hade en frågestund för ett par dagar sedan, och tänkte nu.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag hade en frågestund för ett par dagar sedan, och tänkte nu besvara några av de första frågorna. Jag skulle vilja veta mer om din bakbakgrund, hur kommer det sig att du började baka gluten/sockerfritt, vill du arbeta m detta på heltid om du fick drömma, äter din sambo lchf….ja, frågorna och ämnena är många! Tack för en inspirerande blogg. Jag gör mkt av dina härliga bakverk hemma!Svar: Först och främst tack för din fina kommentar, det gör mig mycket glad över att du tycker om det jag gör. Till din fråga: Jag har alltid älskat att baka och laga mat. I gymnasiet blev jag allt mer hälsoinspirerad, vilket jag tog med mig till universitetet. Detta ledde till att jag bakade allt mindre. Men eftersom jag ju ÄLKSAR att baka, kom jag på ett sätt att kombinera dessa två intressen: Baka sockerfritt! Min dröm är att någon gång i framtiden kunna tjäna pengar och jobba med detta, i alla fall på halvtid. Men just nu jobbar jag som finanscontroller, vilket är ett riktigt bra jobb. Min sambo äter inte lchf, men jag har inspirerat honom till att äta hälsosammare.   Hej!Jag skulle gärna vilja se någon sorts omvandlingstabell för de ingredienser du använder i recepten. Alltså förslag på ingrediens/livsmedel som man kan använda och i vilken mängd istället för de ingredienser du använder i dina recept. Det är bra att veta om man inte har just de/den ingrediensen hemma. Tack för en fin sida!Svar: Hej och tack för din kommentar. Det här med omvandlingsatabell för inredienser är tyvärr bra svårt, då det inte alltid går att ersätt ingredienser med varandra. Istället tycker jag att man i så fall kan använda mitt recept som inspiration, och använda de ingredienser man har utifrån detta. Det vitkiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmdoligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill ha den kladdigare förstås).  Annars tror jag generellt att de flesta nötmjöl + mandelmjöl kan bytas ut mot varanda, även om smaken kan bli lite annorlunda. Undantag kokosmjöl (som inte är en nöt), vilken drar åt dig ungefär dubbelt så mycket vätska som mandelmjöl. Pofiber skulle jag säga drar åt sig lite mer än nötmjöl, men bör inte ersättas helt från mandelmjöl, då det har helt annan smak och egenskaper. Fiberhusk bör man använda med måtta, då det suger åt sig mycket vätska och är gelebildande. Mascarpone använder jag mig mycket utav, och kan esättas med ricotta eller cream cheese om så önskas. Sötströ är lika sött som socker och 1 dl sötströ och ersättas mot 1 dl socker. Grädde kan ersättas mot mjölk, men tänkt på att smaken blir lite annorlunda!   Vad använder du för sötning till dina bakverk?Finns det något man kan byta ut fiberhusk mot när man bakar?Sån där “protein bar” som du skrev om tidigare, vart köper man sånt?Kan du inte lägga upp ett recept på den mest lyckade kladdkakan? Gör en “topp 10” av allt du någonsin gjort och har bloggat om! Skulle vara jätte kul 😀 Total älskar din blogg, min största inspiration just nu! Ha de så bra! Kram 🙂 Svar: Den sötning jag använder är Sötströ (tidigare stevia strö), vilket är från Icas egna märke. Fiberhusk är psylliumfrön, och har väldigt specifika egenskaper och jag vet ingen ingrediens som direkt kan ersätta detta. Den, vad jag vet, mest lika ingrediensen är pofiber, men detta kan inte suga åt sig alls lika mycket vätska som fiberhusk/psylliumfrön., sådärför måste man använda rejält mycket mer. Jag tror du menar Raw Bites nya bar som heter ”Protein”. Den kan exempelvis köpas HÄR! Jag kan även tipsa om en god kladdkaka, följ denna länken: https://bakasockerfritt.se/recept-kategorier/item/kladdkaka.   Jag skulle gärna läsa mer om tips generellt krig när man ska experimentera fram egna nya recept, vad man bör tänka på, t.ex. Hur står mängd vätska i förhållande till mjölkprodukter som behövs för en bra konstisens osv 🙂 Svar: Jag berörde detta ämne i en tidigare fråga. ”Det viktiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmodligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill h den kladdig förstås). ” Hur stor mängd vätska i förhållande till mjöl (jag antar att det ska stå mjöl och inte mjölk), beror på vilka övriga produkter som används och går inte att besvara på rak arm. Tänk en vanlig kladdkakssmet, ungefär så ska ”lösheten” vara. Ett tips jag har är även att ta ut kakan när den är lite kladdig, för den stelnar till sig när den får kallna.  

Sockerfria steviapraliner (stevia)

Sockerfria steviapraliner (stevia)

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Ibland måste man bara lyxa till det. Unna sig det där lilla.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Ibland måste man bara lyxa till det. Unna sig det där lilla extra. Det behöver inte vara något stort och påkostat, utan för mig räcker det med något litet som sätter guldkant på vardagen. Igår gick jag förbi Pralinhuset i Gallerian i Stockholm, och såg att de hade fått in åtta (tror jag) sorter med chokladpraliner sötade med stevia! Jag köpte hem en av varje. Mums!  

Fråga på!

Fråga på!

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag har fått in en del frågor, och jag tror minsann att.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag har fått in en del frågor, och jag tror minsann att det är ännu fler därute som sitter och lurar på funderingar som ni vill ställa. Så därför tänkte jag ha en frågestund, som jag svarar på så gott jag kan. Fråga på om vad ni vill! Det kan vara frågor om mig, om vad jag tycker och tänker, om recept, förslag/förfrågningar, produkter eller vad som helst.     Nu längtar jag till våren. Tänk att få gå i shorts/kjol och sandaler, och känna värmen från solens strålar…  

1000+ likes på Facebook!

1000+ likes på Facebook!

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Vilken glad överraskning jag fick imorse när jag såg.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Vilken glad överraskning jag fick imorse när jag såg att Baka Sockerfritt över natten fått över 1000 likes på Facebook. Fantastisk! Tänk att jag i början drog mig för att skapa en facebook sida till Baka Sockerfritt, eftersom jag var så orolig för att ingen skulle gilla den… Stort tack till alla som gillat, ni får även mig som person att växa!