Hoppa till innehåll

Pofiber: Den hemliga ingrediensen för hälsosam och glutenfri bakning

Pofiber: Den hemliga ingrediensen för hälsosam och glutenfri bakning

Inledning Att laga god mat som är både hälsosam och glutenfri kan vara en utmaning. Men det finns en hemlig ingrediens som kan förbättra textur, smak och näringsvärde i dina recept –.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Inledning Att laga god mat som är både hälsosam och glutenfri kan vara en utmaning. Men det finns en hemlig ingrediens som kan förbättra textur, smak och näringsvärde i dina recept – pofiber. I det här inlägget kommer vi utforska fördelarna med pofiber och dela med oss av näringsinnehåll samt tips om hur du kan använda det i din matlagning. Vad är Pofiber? Pofiber består av torkade fiber från potatis och är helt fritt från gluten. Produkten uppstår efter en process utan kemiska tillsatser (även den slutgiltiga produkten är fri från tillsatser) och resulterar i ett fiberinnehåll på 65%. Även då pofiber ursprungligen kommer från potatis, är det en produkt som går mycket bra att använda även om man äter en lågkolhydratskost. Kolhydratsinnehållet ligger på 17 gram per 100 gram, och då pofiber väger så pass lite (1 dl väger ca 17 gram), får man inte i sig många gram kolhydrater. Pofiber är finmalet, har en neutral smak och är ett utmärkt substitut till mjöl och används med fördel i kombination med olika slags nötmjöl. Då det binder mycket vätska, sägs det göra bröd och bakverk saftiga. Det passar även bra till paneringar, istället för att använda kolhydratsrikt ströbröd. Pofiber köps i vanliga mataffärer och finns ofta vid övriga glutenfria produkter. Varför använda Pofiber i Dina Recept? Att inkludera pofiber i dina recept kan öppna upp en helt ny värld av möjligheter. Pofiber fungerar som ett suveränt mjölalternativ, särskilt för dem som letar efter glutenfria alternativ. Dessutom bidrar pofiber till att ge volym och saftighet till dina bakverk utan att behöva använda tillsatt socker. Hälsosamma Fördelar av Pofiber Fiberrika Egenskaper Pofiber är rikt på kostfiber, vilket främjar en sund matsmältning och håller dig mätt längre. Det är en utmärkt tillsats till din kost för att uppfylla ditt dagliga fiberbehov. Blodsockerreglerande Effekter För dem som vill hålla sitt blodsocker under kontroll, kan pofiber vara ett bra alternativ. Dess låga glykemiska index gör det till en vänskaplig ingrediens för diabetiker. Hur Använder du Pofiber i Dina Recept? Att inkludera pofiber i dina recept är enkelt. Du kan blanda det med andra glutenfria mjölsorter eller använda det som en huvudingrediens. Prova att ersätta en del av mjölet i dina recept med pofiber för att se skillnaden. Innehållsförteckning och Näringsinnehåll Innehållsförteckning Innehållsförteckningen för pofiber varierar beroende på märke och produkt. Kontrollera alltid förpackningen för detaljerad information. Vanligtvis består pofiber av 100% potatisskal och kan vara naturligt glutenfritt och fritt från tillsatt socker. Näringsinnehåll En 30-grams portion pofiber kan innehålla cirka 20 gram kostfiber och nästan ingen fett eller socker. Det är en kalorifattig ingrediens som ger mycket volym och textur till dina recept utan att öka kaloriintaget. Näringsvärde per 100 gram: 221 kcal 5 gram protein 17 gram kolhydrater <0,5 gram fett Var kan du Köpa Pofiber? Pofiber finns tillgängligt i de flesta livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Se till att välja en pålitlig leverantör för att säkerställa hög kvalitet. Avslutande Tankar Att inkludera pofiber i dina glutenfria recept utan tillsatt socker är ett smart sätt att förbättra både smak och hälsa. Prova att experimentera med pofiber i olika rätter och upptäck den fantastiska världen av hälsosam matlagning med pofiber. Din kropp kommer att tacka dig!

Nya sötningsprodukter och tävling!

Nya sötningsprodukter och tävling!

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)     Sponsrat samarbete + tävling med N!CK’S.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)     Sponsrat samarbete + tävling med N!CK’S     Ni som är här inne gissar jag gillar att baka utan tillsatt socker – och därför tävlar jag ut två härliga bakkit innehållandes N!CK’S produkter Use Like Sugar (sötning), 1 Fibersirap (ljus), 1 fibersirap honey samt två milk chocolate! Alla produkter är givetvis helt utan tillsatt socker. Tävlingen hålls på Facebook respektive Instagram där du också finner tävlingskriterierna!   Min nya favoritprodukt är utan tvekan N!CK’S nya sockerersättning Use Like Sugar som enligt min mening är perfekt substitut till det vanliga strösockret. Bara att byta ut mot samma mängd! Och givetvis är konsistensen också likvärdig. Tidigare alternativ tycker jag har haft lite svårt med smaken (kan upplevas starkt i viss mängd) och/eller den fluffighet som den (inte) ger på kaksmetar. Här är det ågärdat – så bra!            Två liknande sötningsalternativ från N!CK’S som jag dessutom fått en hel del frågor om är den gröna påsen, det vill säga N!CK’S Xylitol, och den röda, alltså N!CK’S Erythritol. Xylitol (också kallat björksocker) går att använda som socker, och beter sig relativt likt. Innehåller fortfarande lite sockerarter, men betydligt mindre än socker och med mycket mindre blodsockerpåverkan. Tänk på att hundar inte tål detta!   Erythritol fungerar ungefär samma som xylitol men är 70% sött jämfört med socker och vid stor mängd kan det smaka lite kallt/starkt. Innehåller dock ingen energi och påverkar därmed generellt inte blodsockret. Erythritol är naturligt förekommande i bland annat plommon, vindruvor mm.             Sedan måste jag tipsa om ytterligare två spännande nya produkter från N!CK’S, vilka är två sorters “fibersirap”! Som jag längtat efter en variant på detta! Fiber syrup är som ljus sirap och så bra om man vill ha exempelvis en mer knäckig känsla på något bakverk, eller göra dom mer sammanhängande eller kletiga. Fiber sirup honey är liknande, men smakar dessutom honung. Äääälskar och jag lovar att dessa kommer jag använda mig mycket av!    Påminner er om att tävla om dessa härliga produkter!!!!        

Julklappstips från en entreprenör

Julklappstips från en entreprenör

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) I samarbete med Daniel Wellington     Jag trivs riktigt.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) I samarbete med Daniel Wellington     Jag trivs riktigt bra med mitt liv som entreprenör – det tror jag att ni har förstått vid det här laget! Som entreprenör kan jag många dagar arbeta var jag vill. Hade jag haft lust hade jag kunnat sitta hemma i pyjamas och jobbat. Dock tror jag inte på det. Jag vill komma ut. Klä mig fint. Sätta på örhängen, fixa håret (nåja lite hårspray i alla fall) och ta på mig en klocka som accessoar. Är det bara jag som snarare har en snygg klocka som “armband” istället för att tänka på den som en “tidvisar”-manick? Jag äger typ inga armband!    Idag vill jag ägna ett av mina blogginlägg till att tipsa om en julklapp – en julklapp som jag kan ge rabatt 15 % på. Och det handlar faktiskt inte ens om något bakningsrelaterat, för då och då (rätt ofta faktiskt), så tar jag upp saker som faktiskt inte handlar om just hälsosam bakning! Det handlar om en klocka från Daniel Wellington. Och det är sedan flera år tillbaka den enda typ av klocka jag använder. Passar lika bra en helt vanlig jobbdag, som på en utekväll med tjejerna.    Just nu kör jag på ett nytillskott – Classic Black. Och till den ett så kallat “cuff”-armband (rose), som jag tycker är ursnyggt i kombination med den svarta klockan. Om du är sugen på att ge en DW-klocka i julklapp till dig själv eller någon kär, ange koden “BAKASOCKERFRITT” så får du 15% rabatt på ett helt köp (fri frakt i hela världen). Denna kod gäller fram till 15 januari.    Ett hett (julklapps)tips är att göra som jag och beställa både en klocka och ett armband (fungerar också med ett klockarmband). Då får du nämligen 10 % rabatt. Och då menar jag UTÖVER min bakasockerfritt-rabatt (du kan alltså kombinera båda rabatterna!!!)! Läs mer om detta julerjudande HÄR!        

Glöggmys, tävlingsdags och recept på pepparkakor

Glöggmys, tävlingsdags och recept på pepparkakor

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg görs i samarbete med.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg görs i samarbete med Kitchentime       Jag har riktigt omfamnat julen. *Nynnar “it’s the most wonderful time of the year*. Att julstöka i köket, känna doften av glögg och lyssna på julmusik på högsta volym, finner jag riktigt tillfredsställande. Sällan är jag så glad som då! Här om dagen hade jag en riktigt julig dag där jag bakade pepparkakor (hälsosamma givetvis) och invigde mina nya glöggmuggar med “Elsa Beskow”-tema (från Kitchentime, märke Design House Stockholm). Hur söta?! Receptet på pepparkakorna hittar ni längre ner i inlägget!         Den fina mörka brickan i skiffer är märke House Doctor. Ursnygg att fota med!         Jag har även en matchande liten bricka till glöggmuggarna med samma Elsa Beskow-tema. Jag ser redan framför mig hur jag ska bära in denna bricka på julaftons morgon! Om du ser samma sak (fast inte en bild av mig, utan av dig själv), så vill jag passa på att berätta att jag håller en tävling tillsammans med Kitchentime.se på Instagram där du kan vinna två fina glöggmuggar med den matchande brickan. Du hittar tävlingen på Instagram (<— länk), en vinnare dras och tävlingen pågår till den 6:e december. Det här blir en finfin liten julklapp till dig själv (till den som vinner alltså)!                 Men nu till pepparkakorna. Jag gjorde en “low carb”-variant, smaksatt med pepparkakskrydda. De är riktigt lättgjorda! Ett tips när du kavlar pepparkaksdegen är att lägga den mellan två bakplåtspapper. Då slipper du onödigt kladd (kan behövas vid glutenfria degar). Själv använde jag en fin kavel i vit marmor (Judge), vilken jag måste säga har en riktigt härlig tyngd i sig! Och ser ni pepparkakorna på bilden längst ner? De är i “3D”, det vill säga att de går att ställa upp. Snyggt va? Jag har använt pepparkaksformar med fyra motiv från märket Dr. Oetker.   Ytterligare ett tips gällande dessa pepparkakor är att de måste vara kalla för att bli hårda. Att röra dom när de fortfarande är ljumna är alltså ett big no-no. Ett liknande recept kan ni också finna HÄR!               Pepparkakor – ca 10 stycken   30 gram smör1 ½ dl mandelmjöl 1 msk kokosmjöl1 msk sötströdrygt 1 tsk pepparkakskryddor Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör därefter ner smör och blanda till en deg. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut (inte allt för tunn). Gör 10-12 stycken kakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter till kakorna börjar få färg. Låt kallna helt.         Detta inlägg görs i samarbete med Kitchentime      

Tävling om populära fikaprodukter, och recept på chokladmuffins med karamellfyllning

Tävling om populära fikaprodukter, och recept på chokladmuffins med karamellfyllning

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg och tävling har jag fått.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg och tävling har jag fått möjlighet att hålla tillsammans med Kitchentime.se       Jag skulle klassa mig själv lite som en fikornas drottning. Sådär lagom ödmjukt. Jag tycker att det är så himla mysigt med fika! Och gott! Jag kan inte förstå folk som nästan aldrig gör det (dessa märkliga människor är faktiskt fler än vad man kan tro!).    Fika gör jag både ute och hemma. Flera gånger i veckan sätter jag mig på ett café med min dator och ett sovande barn och arbetar. Då tar jag nästan alltid en latte macchiato. För mig behöver fika nämligen inte vara mer än en kaffe eller te (eller stavas det the? Eller kanske till och med thé?). Håller jag en fika hemma erbjuder jag alltid kaffe, mest för att vara snäll. Det är nämligen nästan INGEN av mina vänner som dricker kaffe (inklusive mig själv, om det inte handlar om väldans svagt kaffe med maaaaassor av mjölk)! Istället är te i fokus, där chai är favoriten. När jag bjuder på fika är så klart dessutom något slags “gottigt” ett måste. Ett exempel på något gottigt kan vara de ljuvliga chokladmuffinsen med karamellfyllning som ni kan skåda på bilderna. L.J.U.V.L.I.G.A. Recept på dessa finner ni längre ner i inlägget. Om man nu vill lyxa till det extra, extra mycket (och det vill man ju), serverar man dessa muffins på små portionskakfat! Hur söta?! Jag vill ha tio stycken (jag har för tillfället fyra) och bjuda in hela stora familjen på fika.     Tillsammans med Kitchentime (en webbshop där man kan hitta typ allt som man någonsin kan behöva i sitt kök), har jag fått möjlighet att tävla ut några kärnköksprodukter som närmast är obligatoriskt på varje fika.  – För det första har vi ett tvåpack dubbelväggade teglas (från Bodum). No more brännskada på grund av varma glas (glasen har dessutom en liten ventil i botten för tryckutjämning, men går ändå att diska i maskin då den bara släpper in luft, ej vatten. Himla high tech)! – Den snyggaste te”påsen” jag typ någonsin skådat (eva solo). I rostfritt stål (fungerar fint i diskmaskin). – Till tepåsen ett fint tepåsefat – i form av en tekanna (länken visar färgen blå, men vinnaren får välja färg själv, märke Le Creuset)! – En mjölkskummare (märke Schiuma). Så praktisk för härliga kaffe- eller tefikor (jag föreslår latte macchiato och chailatte, hehe).     Tävlingen hålls på Instagram (där jag heter bakasockerfritt). Där ska du under bilden på dessa produkter tagga en vän (eller fler!) som du vill fika med och skriva kort om vad du är sugen att bjuda på under denna fika. Du ska även gilla min Instagram och Kitchentimese på Instagram. Tävlingen pågår till och med söndag (25/9) och en vinnare väljs.       (Obs: recept på lyxiga chokladmuffins med karamellfyllning längre ned)             Och nu till det utlovade receptet. Urgoda receptet ska tilläggas.   Chokladmuffins med karamellfyllning – 4 stycken Muffins:2 ägg60 gram mörk choklad (gärna steviachoklad)35 gram smör½ dl mandelmjöl1 ½ msk sötströ½-1 msk kakao1 tsk bakpulver1 krm vaniljpulver Karamellfyllning:1 dl vispgrädde1 ½ msk fibersirap gold MuffinsSätt ugnen på 175 grader. Smält choklad tillsammans med smör försiktigt. Vispa äggen pösigt och rör ner resterande ingredienser till en smet. Fördela i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 12-16 minuter (muffinsen får gärna vara lite kladdiga i mitten).  KaramellfyllningSjud grädde och fibersirap till konsistensen tjocknat, ca 30-35 minuter. Får den sjuda för länge (och på för hög värme) kan den separeras.  När muffinsen svalnat något, görs en djup grop i mitten. Fyll med karamellfyllningen.      Detta inlägg och tävling har jag fått möjlighet att hålla tillsammans med Kitchentime.se          

Tävling om supermat med Alex&Phil!

Tävling om supermat med Alex&Phil!

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg, med tävling, har jag fått.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)       Detta inlägg, med tävling, har jag fått möjlighet att hålla i samarbete med Alex&Phil     Nu är det tävlingsdags, och denna tävling är speciellt riktad mot alla härliga småbarnsföräldrar som läser min blogg! Jag har tidigare pratat om bra mat för bebisar och småbarn, och riktat kritik mot nästan all barnmat som går att köpa i livsmedelsaffärer för att de är energi- och näringsfattiga. Jag vill uppmuntra alla som köper barnmat att vara uppmärksamma på vad det man köper till barn faktiskt innehåller (speciellt när det gäller produkter som köps ofta).    Alex&Phil gör barnmat som är näringstät och som endast innehåller bra och ekologiska råvaror. Dessutom är de smakrika och riktigt goda (ja, jag har smakat!). Bara för att det inte är mat till en vuxen, behöver inte maten vara smaklös och trist!              Vinsten av tävlingen är 2*6 stycken klämmisar. Detta blir därmed fyra av varje smak. Smakerna är äpplig gröt med kanel, smoothie med blåa bär och vanilj, samt smoothie med havtorn och mango. Tre vinnare väljs ut, och tävlingen pågår till och med måndagen den 27/6.     Det du behöver göra för att medverka i tävlingen är: – Till detta inlägg svara på frågan: Vad heter företaget Alex&Phils grundare? – Gilla min respektive Alex&Phils facebooksida     Ni har väl förresten inte missat att det går utmärkt att baka med Alex&Phil klämmisar? Kika in Bananmuffins med blåa bär (detta recept är mejerifritt), samt cheesecake med havtorn för härligt inspiration!     Detta inlägg, med tävling, har jag fått möjlighet att hålla i samarbete med Alex&Phil            

Omvandla få till många portioner

Omvandla få till många portioner

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag får ofta frågan om man kan göra fler portioner av mina.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag får ofta frågan om man kan göra fler portioner av mina bakverk, då jag ofta gör dom i små format. Givetvis kan man det! Om jag har gjort ett bakverk i en 12-cm springform, men du istället vill använda en 24-cm springform, rekommenderar jag att fyrdubbla alla ingredienser. Förmodligen behövs även den eventuella gräddingstiden förängas något, men jag tycker att det alltid är bäst att känna med en sticka för att se att konsistensen är bra. Handlar det om muffins, är det bara att öka ingredienserna till hur många muffins som önskas.    När jag använder en liten brödform som är ca 8X18 cm (10X20 cm längst upp), tycker jag att det är lagom att använda 50-100 % extra om en “normalstor” brödform som rymmer ca 1,5 liter används.    En 12-cm springform får jag tag i på Åhlens, eller via Kitchentime. Den lilla brödformen har jag fått från Kitchentime (märke Tala).          Denna blåbärscheesecake har jag exempelvis gjort i en 12-cm springform!  

Add. ice cream – Cookie Dough

Add. ice cream – Cookie Dough

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Mamma var så snäll och köpte add. ice cream (en.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Mamma var så snäll och köpte add. ice cream (en hälsosam glass) till mig, så att jag äntligen fick prova! Eller, den finns på ica maxi, men blev aldrig av att jag köpte den… Min favoritglassort alla kategorier är cookie dough, och eftersom just denna smak fanns i add. ice creams sortiment var valet av glassmak rätt enkelt.    Hur var den då? Jag ger den 4 av 5! Väldigt bra innehåll tycker jag, med mycket protein och sötad med xylitol. Det som inte gjorde att den fick en 5:a var att konsistensen inte var speciellt mjuk (viktigt att låta den tina en stund) samt att smaken inte var så mjuk och rund (beror förmodligen på det låga fettinnehållet). Tyvärr var den också rätt dyr (59 kr för 280 gram). Annars måste jag säga att den var en höjdare, och jag kommer absolut att köpa den igen.   Det finn tre andra smaker: vanilj, chocolate chunk, samt apple/cinnamon. Är det någon som har testat add. ice cram? Vad tyckte ni, och vilken smak är bäst?     Ps. Kom just på att det är fredagen den 13:e idag! Hoppas lyckan är med oss 😉    

Brödmix och bovetefrallor

Brödmix och bovetefrallor

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag bakade igår bröd med bovetemjöl för första gången. Det.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Jag bakade igår bröd med bovetemjöl för första gången. Det blev inte så där jätte lyckat. Jag vet inte om det var bovetet, gammal eller för mycket jäst, eller om det var sesammjölet som var boven i dramat (jag har upptäckt att jag tycker sesammjöl har en stark och märklig smak). När jag bakar med ingredienser jag är van vid, så lyckas jag rätt ofta måste jag säga, Det kan bero på att jag under 3 ½ års tid har bakat på ett visst sätt! Så när jag testar på andra produkter är det inte så konstigt att det tar några gånger innan jag blir varm i kläderna. Jag ska göra om och göra rätt! Nedan ser ni mina bovetefrallor…             Istället hittade jag ett paket med low carb brödmix med solros- och pumpafrön från Sukrin (som jag samarbetar med) som jag gjorde frallor utav. Smart att använda när det krisar! Nedan ser ni bilder på dessa!