• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Salted caramel chokladkaka, utan tillsatt socker

on torsdag, 21 oktober 2021.

Salted caramel chokladkaka // Baka Sockerfritt
 
 
 
När hösten kommer är det många som börjar baka lite mer. Det har ju trots allt en väldigt hög mysfaktor! Om man nu inte tycker att själva bakningen är det, så i varje fall att ta en härlig mysfika. Förgyller vilken dag som helst om du frågar mig. 
 
Idag tipsar jag om ett av mina tidigare recept - en salted caramel cake. Alltså karamell och choklad är bara för gott! Själva bottenkakan är dessutom lite kladdig, vilket passar så bra och har en ganska kraftig chokladsmak. Och kolasåsen är underbar - jag skulle kunna äta den rakt av med bara en sked. Jag har också testat att byta ut kokosmjölet (mot potatismjöl (1 dl). Då förkortade jag även till att ha kakan i ugnen till ca 20 minuter. 
 
På kakan strödde jag på lite flingsalt, men detta kan man såklart också utesluta (men då blir det inte "salted"). Hur som helst ska man vara försiktig med mängden så det inte blir för sallt (jag hade på extra för bildernas skull).  

 
Salted caramel chokladkaka // Baka Sockerfritt

 

Salted caramel chokladkaka - ca 8 till 10 bitar

Brownie:
4 ägg

150 gram mörk choklad utan tillsatt socker
100 gram smör
1 dl sockerersättning
½ dl kokosmjöl

1 ½ msk kakao
½ tsk vaniljpulver

Karamelltopping:
3 dl vispgrädde

3/4 dl fibersirap honey/gold
lite salt

Brownie:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med smör i en kastrull. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Karamelltopping
Medan brownien gräddas görs karamelltoppingen. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull (gärna bred - upplever att det går snabbare då) under cirka 50 minuter tills den tjocknat i konsistensen. Fördela toppingen ovanpå den färdiggräddade brownien. När toppingen stelnat strös lite, lite salt över.

 

Salted caramel chokladkaka // Baka Sockerfritt
 
Salted caramel chokladkaka // Baka Sockerfritt
 
Salted caramel chokladkaka // Baka Sockerfritt

Hemmagjord pepparkaksgranola

on måndag, 18 oktober 2021. Posted in Frukost

Pepparkaksgranola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Nuuuuu tycker jag det börjar bli dags att smyga in lite vintriga smaker i köket och bakningen. Typ pepparkakskrydda är perfekt att smaksätta lite vad som helst med! Man får ju passa på. Här tipsar jag om min granola (utan nötter och mandlar), som jag smaksatt med just det. Blir perfekt så här i höst tycker jag!
 
 
Pepparkaksgranola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Pepparkaksgranola (nötfri) - ca 5 dl granola

1 äggvita
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk kokosolja
1 msk fibersirap (gärna honey/gold)
1 - 2 tsk pepparkakskrydda
½ krm salt
ev. ett par msk russin

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggvitan. Blanda alla torra ingredienser och blanda med äggvita, smält kokosolja och fibersirap. Strö över en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om ofta så att det inte bränns, och stäng eventuellt av värmen om granolan tar för mycket färg. Låt svalna. Tillsätt eventuellt russin eller annan torkad frukt. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk.

 

Pepparkaksgranola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker

on onsdag, 13 oktober 2021.

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Till alla er som letar efter något gott att baka - här kommer ett tips från mig: min "Sandkaka" som är så saftig och god (även om något som innehåller benämnngen sand kan tänkas vara torr, hehe)! Sandkaka är som en slags sockerkaka, men konsistensen är lite "tyngre" och även mer saftig. Dessutom är sandkaka vanligtvis smaksatt med rom eller liknande - och det är supergott i! 
 
Ps. Om den ska hålla längre än cirka en - två dagar ska den stå i kylskåp, men bör vara rumstempererad vid servering.
 
 
Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker - 6 skivor

3 ägg
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ - 2 dl sockerersättning (här passar Use Like Sugar för mjuk/fluffig konsistens)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk romarom
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver mjukt med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara fast. Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Browniekaka, utan tillsatt socker

on torsdag, 07 oktober 2021.

Browniekaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Hej på er alla! Hoppas ni haft en fin vecka så långt. Jag hoppar in här för att tipsa (kanske inför den kommande helgen?) om ett så smarrigt chokladrecept - på en browniekaka! Detta bakverk skulle jag säga är som en kombination av mjuk chokladkaka och brownie. Lite kladdig, och lite mer kompakt - men ändå mjuk.
 
Kakan är mejerifri och innehåller nöt/mandelsmör (jag körde med jordnötssmör) för att bli lite extra kladdig. Vill man ha den mer smakneutral skulle jag använda mandelsmör. Jag valde även att toppa kakan med grovhackad choklad - men går såklart att utesluta om man vill! Smaken är ganska "vuxen" och vill man ha den lite sötare är det såklart bara att öka mängden sockerersättning.
 
 
Browniekaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

 

Browniekaka - 8 bitar

2 ägg
ca 40+35 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandelsmör/jordnötssmör (osötat)
ca 3 msk sockerersättning
1-2 msk kakao

1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält ca 40 gram mörk choklad tillsammans med 1 msk kokosolja (försiktigt, jag gör det i mikron). Mixa samman alla ingredienser, förutom resterande mörk choklad, med en stavmixer. Klä en brödfrom (ca 1,5 liter) med bakplåtpsapper och fördela i smeten. Grovhacka resten av choklad och fördela över. Grädda mitt i ugnen under ca 10 minuter eller lite längre, konsistensen ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. 

 

Browniekaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Browniekaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Kanelbullensdag 2021

on fredag, 01 oktober 2021.

 
 
 
Nu är det inte många dagar kvar till kanelbullens dag den 4:e oktober! Jag blir alltid lita överraskad när  kanelbullens dag är nära, för det innebär att hösten verkligen är här på riktigt. Och nu är det alltså dags igen!
 
Jag tänker att jag visar en gammal goding när det kommer till kanelbullerecept. Det ni kan se här är altlså en kanelbullsvariant med bland annat bovete som binder ihop degen bra. Istället för pärlsocker strör jag över riven kokos över mina kanelbullar, men det går givetvis bra att strö över vad helst man önskar (hackade nötter är toppen det med). 

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

 
 


Kanelbullar med mandel och bovete - 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ - 2 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.