
Kladdkakans dag 2021
Kokostoppar med kardemumma (utan tillsatt socker)


Kardemummatoppar - 8 stycken
1 ägg
20 gram smör
2 ½ dl riven kokos
2 msk grädde
1 msk fibersirap neutral/clear
½ - 1 msk sockerersättning
1 ½ krm kardemumma, malen
50 gram choklad, utan tillsatt socker
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp smör, fibersirap och grädde och låt sjuda under fem minuter. Vispa upp ägget något. Mixas kokos till en mer finmalen konstisens med en mixer under några sekunder. Blanda alla ingredienser med varandra. Forma toppar av massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter, eller tills kokostopparna är fasta och börjar ta färg. Se noga till att de inte bränns (och lägg i så fall över en bit folie). Låt svalna.
Smält choklad försiktigt, tillsätt eventuellt lite olja för att få den mer lätthanterlig. Doppa botten av varje kokostopp och låt stelna på bakplåtspapper.

Pumpamuffins, utan tillsatt socker


Pumpamuffins - 5 till 6 stycken
100 gram butternutpumpa, hackade i mindre bitar
2 ägg
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl vispgrädde
3 msk kokosmjöl
2 - 3 msk sockerersättning
1 ½ msk pofiber
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Skär butternutpumpa i bitar och sjud tillsammans med 1 dl vispgrädde i en kastrull tills bitarna mjuknat (ca 10 minuter). Låt svalna. Knäck i två ägg och mixa slätt med stavmixer. Blanda därefter mer resterande ingredienser och fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och toppa eventuellt med vispad grädde och riven choklad.

Pumpapannkakor

Hög tid att baka med pumpa! En riktig höst- och halloweenråvara. Här tipsar jag om mina pumpapannkakor som tillsammans med en gnutta kanel höjer den mysiga höststämningen med en massa snäpp!
När jag bakar med pumpa använder jag oftast butternutpumpa - dom är ganska så bekväma i storleken och har en mild och nötaktig smak som passar bra att baka med. I just detta recept har jag använt min egen pumpapuré som jag enkelt gör genom att koka bitar av butternutpumpa mjuka och därefter mixa till en puré (men det går också bra att köpa färdigt). Pannkakorna påminner om american pancakes då jag har gjort dom små och rätt tjocka. Servera gärna pannkakorna med bär, valfri grädde och honung/fibersirap!

Pumpapannkakor - 1 till 2 portioner (ca 6 små pannkakor)
2 ägg
½ dl pumpapuré
½ dl mjölk/"mjölkdryck"
½ dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
½-1 tsk bakpulver
½ -2/3 tsk kanel
gärna lite sötning efter smak
Låg alla ingredienser i en bunke och mixa samma med en stavmixer till en slät konsistens. Stek genast pannkakor utav smeten. Servera exempelvis med bär, nötsmör och fibersirap honey/gold.

Spökmuffins

Spökmuffins - ca 10 minimuffins
Chokladmuffins:
2 ägg
100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandelsmör
4-5 msk sockerersättning (Use Like Sugar)
4 msk kokosolja
2-3 msk kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Frosting:
200 gram mascarpone
75 gram rumsvarmt smör
1 ½ msk sockerersättning
1-2 krm vaniljpulver
Dekoration:
Russin, chokladbitar eller annat för ögon
Chokladmuffins
Sätt ugnen på 160 grader. Smält N!CK’S choklad tillsammans med kokosolja (jag gör det i en skål i mikron). Blanda därefter mandel- eller nötsmör i detta tills det inte finns klumpar kvar. Rör ner övriga ingredienser och fördela smeten i små muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter. Om muffinsen får färg sätt ner plåten till nedre delen av ugnen. Tänk på att konsistensen fortfarande ska vara kletig när muffinsen tas ut, dom kommer att stelna när dom kallnar. Förvaras i kyl, men tas gärna fram några timmar innan servering för att få en lite mjukare konsistens.
Frosting
Vispa alla ingredienser med elvisp. Spritsa sedan på muffinsen till höga koner. Tryck i två russin (eller annat) för ögon!
Muffinsen är godast rumstempererade. Frostingen kan förvaras något dygn i kyl (övertäckt) men passar enligt min mening bäst att spritsa på rumsvarma muffins relativt nära inpå servering.
